Γραφειοκρατικά εμπόδια στην ήδη προβληματική κτηματαγορά

Γραφειοκρατικά εμπόδια στην ήδη προβληματική κτηματαγορά

Αρ. Πρωτ. 10725/08.02.2011

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Ένας κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση είναι αυτός της κτηματαγοράς. Η ελληνική κτηματαγορά και ο χώρος της οικοδομής βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και έχουν δεχτεί καίρια πλήγματα από το αρνητικό κλίμα. Εκτός όμως από τους παραπάνω παράγοντες, η κτηματαγορά πλήττεται από το σκόπελο της γραφειοκρατίας και τις απογυμνωμένες υπηρεσίες, που καθημερινά αντικρίζουν οι πολίτες που επισκέπτονται τα γραφεία των πολεοδομικών υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που επικρατεί στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης, όπου χιλιάδες είναι τα αιτήματα των πολιτών για εξυπηρέτηση, χωρίς όμως αντίκρισμα.

Η συνεχής πτώση των αγοραπωλησιών ακινήτων και ο κατήφορος που έχει πάρει ο κατασκευαστικός τομέας, επιτείνονται από την αδυναμία της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης να εξυπηρετήσει τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα να βάζει τρικλοποδιές ακόμη και στις υποθέσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων. Ενώ, λοιπόν οι υπηρεσίες θα έπρεπε να ευνοούν την αποπεράτωση πράξεων, οι ίδιες αποτελούν εμπόδιο ακόμη και στα πιο απλά αιτήματα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην πολεοδομική υπηρεσία και οι εκκρεμότητες να αυξάνονται δραματικά.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί το έργο των πολεοδομικών υπηρεσιών και να μην ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα, που επιβαρύνουν την ήδη προβληματική κτηματαγορά;